Van Pixel tot Print

Elke week tips en inspiratie van Pieter Dhaeze

'Een foto is pas een foto als hij afgedrukt is’. In het analoge tijdperk was dat letterlijk zo, omdat je op een negatiefje weinig kon herkennen. In deze digitale, internettijd is dat nog steeds het geval, hoewel je je foto’s natuurlijk ook al kunt zien op je camera of telefoon en daarna op je computer, tablet of televisie. Maar er is een groot verschil tussen een foto zién of een foto beléven. Voor dat laatste is het vasthouden van een mooie afdruk nog steeds de ultieme ervaring. En dat dan bij voorkeur in een vertrouwde omgeving met mensen, waarmee je dat unieke moment of prachtige onderwerp wilt delen.

Portretfoto Pieter Dhaeze

 

Bovenstaande klinkt misschien allemaal een beetje zweverig en hoogdravend, maar je moet toegeven dat je een mooie foto niet maakt om onder te laten stoffen op het geheugenkaartje van je camera of een obscuur mapje op je computer. Van een mooie foto wil je dagelijks met anderen kunnen genieten en daarvoor is een afdruk als losse print, in een fotoboek of op canvas een uitgelezen mogelijkheid. Bij Webprint kun je daarvoor zeer goed terecht, maar voordat zij een druk op de ontspanknop kunnen vereeuwigen, nemen we je in twaalf stappen mee aan de hand om tot een optimaal resultaat te komen. Zo kun je straks nog meer genieten van je vakantiefoto’s of een leuk beeldverhaal maken van een dagje naar een pretpark.

 

Welke onderwerpen kun je allemaal verwachten?

 1. Wat wil ik fotograferen?
 2. Wat heb ik daarvoor nodig?
 3. Hoe bereid ik me voor?
 4. Waar moet ik technisch op letten en hoe stel ik mijn camera in? nieuw
 5. Waar moet ik creatief op letten?
 6. Hoe beheer ik mijn foto’s?
 7. Hoe bewerk ik mijn foto: belichting?
 8. Hoe bewerk ik mijn foto: kleur?
 9. Hoe bewerk ik mijn foto: zwart - wit?
 10. Hoe retoucheer ik mijn foto’s?
 11. Waar moet ik op letten bij afdrukken van mijn foto's?
 12. Hoe bewerk ik een foto voor op canvas?  
 13. Hoe maak ik een kader met effect?

Er staat dus veel moois op het programma de komende maanden en we hopen dat je aan het eind van ons twaalf-stappen-traject van pixel naar print nog meer plezier hebt van je foto’s en kunt genieten van de hoogtepunten van je vakantie of dagjes uit. Wil je nog meer tips? Lees dan onze fotografieblog.

 

Over Pieter Dhaeze

Pieter Dhaeze is sinds 1995 vormgever en fotograaf en heeft vele jaren over deze onderwerpen gepubliceerd in de landelijke computer- en fotomagazines. In 2005 heeft hij de cursus Digitale Fotografie voor de LOI ontwikkeld en is daarvan tevens docent. In 2007 is hij bij Van Duuren Media gestart met de succesvolle boekenserie ‘Bewuster en beter’, waarvan de titel ‘Fotograferen met een spiegelreflexcamera’ onder andere gebruikt wordt bij de basisopleiding van de Fotovakschool. Sinds 2009 is hij uitgever van het gratis e-magazine EOSzine, wat in 2011 is uitgebreid met een omvangrijke educatieve website over fotografie (www.eoszine.nl).

 

Verder hebben wij nog een aantal andere tips en tricks om meer te doen met je foto's, onze producten en inspiratie voor onze producten.

 1. Fotografie begrippen
 2. Tips voor beginners
 3. Inspiratie tips voor mooie foto's
 4. Leuke foto spelletjes
 5. Vakantie fotografie checklist

Ook hebben wij een aantal ideeën en tips voor het maken van een fotoboek op een rij gezet. De meeste foto's worden tijdens vakanties, verjaardagen, zwangerschappen en andere gebeurtenissen gemaakt.

 1. Voorbereiding op het maken van een fotoboek 
 2. Leuke ideeën voor een fotoboek
 3. Het vormgeven van je fotoboek
 4. Een babyboek maken
 5. Teksten voor je fotoboek